top of page

מיקום האדנואיד (השקד השלישי)

שקד שלישי

האדנואידים - שבציבור הרחב מכנים אותם "השקד השלישי" או "פוליפים" - ממוקמים מאחורי האף בחלקו העליון של הלוע, ליד פתחי תעלות האוורור של האוזניים. בדומה לשקדים, הם חלק מהמערכת החיסונית וגדולים יותר אצל ילדים בהשוואה למבוגרים.
 

מהו שקד שלישי מוגדל?
שקד שלישי גדול עלול לחסום את נתיב האוויר ולגרום לקושי בנשימה דרך האף. במצב כזה הילד מסגל לעצמו נשימה דרך הפה (ולא דרך האף), נוחר בשנתו ונשימתו מלווה במאמץ ולעתים אף בהפסקות נשימה. אדנואידים מוגדלים עלולים לחסום גם את התעלה המאווררת את האוזן התיכונה וכתוצאה מכך לגרום לבעיות שמיעה עקב הצטברות נוזלים באוזניים או לדלקות אוזניים חוזרות. מאפיין נוסף של שקד שלישי מוגדל הוא ייצור נזלת רבה, והפרשת ליחה אחורית אל הלוע שמגרה את מערכת הנשימה להתקפי קוצר נשימה. בנוסף שקד שלישי מוגדל יכול לגרום לבעיות אורטודנטיות משמעותיות בהמשך החיים.

איך מאבחנים שקד שלישי מוגדל?

הסיפור של ההורים, על נחירות שינה בפה פתוח, נזלת במשך תקופה ארוכה, הינם הגורם המחשיד הראשון שמחשיד שישנו שקד שלישי מוגדל. גם דלקות אוזניים חוזרות יכולות להעיד על מצב זה. אם אכן עולה חשד לקיומם של אדנואידים מוגדלים, ניתן לאבחן את קיומם בצילום רנטגן או בבדיקה עם סיב אופטי.
 

מתי ובאיזה גיל ממליצים על ניתוח להסרת שקד שלישי?
בדרך כלל לא ממליצים על ניתוח להסרת אדנואידים לפני גיל שנה, אלא במקרים שבהם מזהים באופן ברור הפסקות נשימה בשינה או הפרעה ברורה בגדילה. מגיל שנה ומעלה מנתחים ילדים עם אדנואיד חוסם או אדנואיד מוגדל, הגורם להופעת מחלות אוזניים או מחלות בדרכי נשימה או דלקות סינוסים חוזרות.

אילו הכנות יש לעשות לפני הניתוח?
לפני הניתוח הילד צריך לעבור בדיקה לספירת דם ותפקודי קרישה.. יש לצום שש שעות לפני מועד הניתוח, והילד יכול לשתות  (מים או תה בלבד) עד שלוש שעות לפני הניתוח. במקרה של מחלה - ואפילו קלה – יש ליצור קשר עם בית חולים אסותא ולבקש לשוחח עם מרדים, על מנת לראות האם ישנה אפשרות לבצע את הניתוח.

איך מתבצע הניתוח?
הניתוח מתבצע דרך הפה וללא חתכים חיצונים. בניתוח מסירים את האדנואידים מרירית הלוע ועוצרים את הדימום בעזרת לחץ מקומי וצריבה חשמלית.במידת הצורך. 

מה קורה לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח הילד מועבר לחדר התאוששות, שם הוא ישהה במשך מספר שעות. בחדר התאוששות ההורים שוהים יחד עם הילד. במהלך שעות אילו הילד יחזור בהדרגה ממצב של שינה עד לערנות גמורה. בזמן זה ייתכן דמם קל מן האף או מן הפה שייפסק עד שהילד ישתחרר לביתו.

האם צפויים כאבים לאחר הניתוח?
כן, צפויים כאבים במידת חומרה קלה או יותר. לאחר הניתוח ניתנות לחלק מהילדים תרופות לשיכוך כאבים.

מהן תופעות הלוואי ומהם הסיכונים והסיבוכים שעלולים להופיע לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח עלול להיות כאב בגרון וקושי בבליעה. 
אם מופיע דימום מהאף או מהפה, יש לפנות מיד למיון וכן להתקשר לרופא המנתח.
במקרים נדירים יכולים לאחר הניתוח להופיע שינויים בדיבור או בבליעה כתוצאה מאי ספיקת חיך זמנית, שמסתדרת בדרך כלל לאחר מספר שבועות. ילדים שיש להם אי ספיקת חיך חלקית לפני הניתוח (חיך שסוע) מצויים בסיכון לפתח הפרעות דיבור או בליעה קבועות לאחר הניתוח, ולכן לא ממליצים להם לעבור ניתוח כריתת אדנואיד. 

bottom of page